OBIADY

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Tarta ze szpinakiem i serem feta W tamtym roku na blogu zdecydowanie było za mało przepisów na tarty wytrawne! W tym roku spróbuję to nadgonić 😀 Tak więc dzisiaj moje ulubione ciasto z farszem ze szpinaku i dużej ilości sera feta. Przepis ten pochodzi od pani E.Wachowicz, ale grzechem byłoby go nie odtworzyć – jest przepyszny!

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO (FORMA 26 CM):

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

1 łyżka zimnej wody

1 łyżeczka soli

1 jajko

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną przesiej do miski i połącz z masłem, solą i zimną wodą. Składniki dokładnie połącz za pomocą noża. Następnie dodaj jajko i ponownie zamieszaj do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

2. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

3. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnice podsypaną mąką pszenną i rozwałkuj na cienki placek (ok. 0,5 cm). Całość przenieś do foremki na tartę i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

400 g mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

2 x ser feta

2 jajka

2 żółtka

sól/pieprz do smaku

gałka muszkatowoła

tłuszcz do smażenia

WYKONANIE:

1. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i podsmaż na niej drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj do niego zamrożony szpinak i smaż na wolnym ogniu aż cały nadmiar wody odparuje. Odstaw do ostygnięcia.

2. Gdy szpinak ostygnie dodaj ser oraz jajko. Następnie całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zamieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

3. Na podpieczony spód wyłóż farsz szpinakowy i piecz tarte 25 min w 180 stopniach C.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply