CIASTA/ DESERY

Kostka twix

 Kostka twix Nie muszę chyba Wam przedstawiać tego batonika, bo słynną reklamę CIASTKO, KARMEL i CZEKOLADAAAA zna chyba każdy. Dzisiaj u mnie te 3 składniki się pojawiły i powstała pyszna kostka TWIX. Na blogu już kiedyś pojawiło się podobne ciasto, ale dzisiaj lekka modyfikacja spowodowała, że smakuje jeszcze lepiej niż ostatnio. Wypróbujcie koniecznie przy następnej imprezie – Wasi goście będą pozytywnie zaskoczeni 🙂

SKŁADNIKI NA SPÓD (FOREMKA 24×20):

170 g mąki pszennej

85 g masła

85 cukru

1 małe jajko

0,5 opakowania cukru wanilinowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASY:

300 g masy kajmakowej

50 g śmietany kremówki

50 g masła

150 g gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

1. Mąkę przesiej do miski i połącz z kawałkami zimnego masła, cukrem, jajkiem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zagnieć na gładkie ciasto.

2. Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie ciasto (pkt 1), za pomocą rąk lub małego wałeczka.

3. Piecz 18-20 min w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostaw na 20 minut.

4. Masę kajmakową połącz ze śmietaną kremówką i masłem. Całość podgrzej, aż składniki się dokładnie połączą. Pozostaw na 10 minut.

5. Gotową masę wylej na ostygnięty spód. Wyrównaj i włóż do lodówki na 35-40 minut.

6. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wylej na schłodzony karmel. Dokładnie wyrównaj i włóż ponownie do lodówki na min. 3-4 godz.

7. Ciasto przechowuj w lodówce.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply