PIECZYWO/ PRZEKĄSKI/ ŚNIADANIA

Mini pizze

Mini pizze Doskonała rzecz nie tylko na kolacje, ale równie dobrze sprawdzić się na śniadanie czy jako przekąska na wieczór ze znajomymi. U mnie dzisiaj z salami i z dużą porcją sera mozzarella 🙂 Super alternatywa dla słodkich drożdżówek – musicie spróbować choć raz! 🙂

SKŁADNIKI (8-9 SZTUK):

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży

15 g masła

125 ml letniego mleka

75 sosu pomidorowego

200 g sera mozzarella

ok. 10 plastrów salami

zioła prowansalskie

1 jajko

WYKONANIE:

1. Przesianą mąkę pszenną połącz z solą i suchymi drożdżami.

2. Masło zalej letnim mlekiem i mieszaj do czasu, aż całość się rozpuści. Następnie wlej do mąki z pkt. 1, a całość zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto.

3. Miskę z gotowym ciastem przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 – 2 godziny.

4. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na cienki prostokąt (mniej więcej). Posmaruj sosem pomidorowym, posyp ziołami prowansalskimi, na to poukładaj plasterki salami, a całość posyp startym serem mozzarella.

5. Gotowe ciasto zwiń w rulon, a następnie pokrój na 8-9 równej wielkości kawałków.

6. Mini pizze poukładaj, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.

7. Wyrośnięte pizze posmaruj jajkiem i piecz 35 min w 180°C. Po upieczeniu pozostaw na 10 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply