CIASTECZKA/ DESERY

Ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka z jabłkami Dzisiaj kolejne małe słodkości – ciasteczka całuski z ciasta półfrancuskiego, w środku z jabłkiem, a na wierzchu obficie posypane cukrem pudrem. Jedliście kiedyś takie cuda? 

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej

250 g sera białego

250 g masła w temp. pokojowej

2 małe jabłka

cukier puder

WYKONANIE:

1. Mąke pszenną przesiej do miski i połącz z serem białym oraz masłem. Całość zagnieć ręcznie lub za pomocą miksera na gładkie, elastyczne ciasto.

2. Jabłka obierz i pokrój na 12-16 łódeczek.

2. Gotowe ciasto rozwałkuj i wytnij kółka (średnica powinna być długości jabłek). Na jednej stronie kółka połóż jabłko brzuszkiem do zewnętrznej strony i przykryj drugą częścią. Powinno powstać do na kształt ust :).

4. Gotowe ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 min w 200 stopniach C.

5. Po upieczeniu i ostygnięciu posyp obficie cukrem pudrem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply