OBIADY

Pyszne kotlety mielone

Pyszne kotlety mielone Zapewne większość z Was do swoich kotletów mielonych (sznycli) dodaje bułkę namoczoną w mleku lub wodzie. Ale czy próbowaliście tych z kaszą, np. jęczmienną? Miękkie, delikatne w środku, a na zewnątrz z chrupiącą skórką – czyli po prostu kotlety idealne!

SKŁADNIKI (4 PORCJE):

500 g mięsa mielonego (wieprzowe)

1 cebula

150 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

1 jajko

sól/pieprz do smaku

bułka tarta

smalec lub olej roślinny do smażenia

WYKONANIE:

1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oleju, aż cebula zacznie być lekko brązowa. Odstaw do ostygnięcia.

2. Mięso mielone połącz z ostygniętą, podsmażoną cebulą, ugotowaną kaszą jęczmienną, jajkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rąk, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

3. Nabierz małą garść masy i uformuj kotleciki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż 5-6 min z każdej strony (na złoty kolor), na rozgrzanym smalcu lub oleju roślinnym.

4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply