OBIADY

Naleśniki z nadzieniem ruskim

Naleśniki z nadzieniem ruskim Przepyszne, delikatne naleśniki wypełnione farszem z ziemniaków, sera białego i podsmażonej cebulki. Sprawdzą się idealnie nie tylko na obiad, ale jako pyszna kolacja. Dodatkowe podsmażenie na maśle powoduje, że skórka staje się chrupiąca, a wnętrze jeszcze bardziej aromatyczne. 

SKŁADNIKI NA NALEŚNKI:

170 g mąki pszennej

2 jajka

250 ml mleka

180 ml wody

szczypta soli

2 łyżki oleju/masła

masło do podsmażenia naleśników

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną połącz z jajkami, mlekiem, wodą, solą i olejem. Całość wymieszaj za pomocą miksera na gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut.

2. Patelnie bardzo dokładnie rozgrzej i wylej na nią ok. pół chochli ciasta. Rozprowadź i smaż naleśniki na średnim ogniu po 1 minucie na stronę.

3. Gotowe naleśniki posmaruj 2-3 łyżkami nadzienia, złóż w trójkąty i podsmaż 5-6 minut na maśle.

SKŁADNIKI NA RUSKIE NADZIENIE:

500 g ziemniaków

250 g sera białego półtłustego

1 cebula

sól/pieprz do smaku

WYKONANIE:

1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

2. Do ostygniętych ziemniaków dodaj ser biały i podsmażoną cebulę. Całość zgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków. Jeśli używasz praski do ziemniaków, cebulę dodaj dopiero po przepuszczeniu przez nią.

3. Dopraw solą/pieprzem do smaku i wymieszaj.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply