PIECZYWO/ ŚNIADANIA

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem Kto z Was nie marzy o świeżych, pysznych drożdżówkach na śniadanie bądź II śniadanie? Zdałam sobie sprawę, że ten rodzaj pieczywa pojawia się u mnie w domu bardzo rzadko i właściwie sama nie wiem dlaczego! Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobiona drożdżówka – a z serem to już w ogóle! Przepadłam!

SKŁADNIKI (14 MAŁYCH SZTUK):

250 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

70 g cukru

80 ml mleka

1 jajko

1 żółtko

30 g roztopionego, przestudzonego masła

+ jajko do wysmarowania

WYKONANIE:

1. Drożdże połącz z cukrem i 20-30 ml mleka. Całość zamieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

2. Do przesianej mąki pszennej dodaj jajko, żółtko, roztopione masło, resztę mleka i pracujące drożdże. Całość wymieszaj i wyrób na gładkie elastyczne ciasto (ok. 10-15 min).

3. Gotowe ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60 min.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 3-4 części. Każdą z części dokładnie rozwałkuj na prostokąt i wysmaruj 1-2 łyżkami masy serowej (zachowaj odstępy od brzegów). Złóż na pół (dłuższe boki), aby jednak część zachodziła na drugą.

5. Gotowy „rulonik” podziel na 4-5 części. Każdą część skręć trzymając za dwa końce.

6. Gotowe drożdżówki ułóż na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Wysmaruj jajkiem i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.

7. Drożdżówki piecz 20-25 min w 190 stopniach C. Po ostygnięciu polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

200 g sera białego

40 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 jajko

WYKONANIE:

1. Ser biały połącz z cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii i jajkiem. Całość dokładnie zmiksuj za pomocą miksera.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kulinarne Wyskoki
    16 stycznia 2019 at 16:32

    Gdyby takie drożdzówki serwowano w cukierniach i piekarniach, to w przeciągu chwili wszystko byłoby wykopione!
    Ja sama z chęcią bym porwała, nie jedną, lecz kilka 😀

  • Leave a Reply