OBIADY

Kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem

Kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem Popularne włoskie gnocchi z dodatkiem posiekanego szpinaku. Choć moje kluseczki wyglądem nie przypominają tych małych arcydzieł rodem z Włoch, to w smaku niczym się nie różnią. Ta propozycja jest idealna dla mam, które chcą przemycić trochę „zielonego” do diety swojego dziecka. Efekt gwarantowany to pusty talerz i prośba o dokładkę! 

SKŁADNIKI (2 PORCJE):

500 g ziemniaków

50 g świeżego szpinaku

100 g mąki pszennej

1 jajko

sól

masło

garść szpinaku

1 ząbek czosnku

ser cheddar

WYKONANIE:

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do czasu, aż będą miękkie. Następnie wyciągnij z wody i odstaw do ostygnięcia.

2. Ostygnięte ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez praskę do ziemniaków. Dodaj szpinak, jajko, sól i mąkę pszenną. Całość zagnieć, aż wszystkie składniki się połączą.

3. Blat oprusz mąką pszenną i z kawałków ciasta uformuj ruloniki o grubości 2-3 cm. Potnij na kilka kawałków i zrób delikatne wgniecenia za pomocą widelca.

4. Gotowe kluseczki wrzuć na gotującą się wodę i gotuj do czasu aż wypłyną na górę.

5. Roztop masło i dodaj posiekany czosnek ze szpinakiem. Na to wrzuć ugotowane kluski i smaż kilka minut.

6. Przed podaniem posyp serem cheddar.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply