OBIADY

Pizza wegetariańska

Pizza wegetariańska To ciasto na pizze jest po prostu idealne! Cieniutkie i chrupiące po bokach 🙂 Ja dzisiaj postawiłam na dodatki warzywne – oliwki, paprykę, czerwoną cebulkę i oczywiście pieczarki. Całość lekko oprószyłam serem mozzarella – Wy oczywiście dajcie go więcej, ja muszę od niego trochę odpocząć 😀 

SKŁADNIKI (2-3 PIZZE):

200 g mąki orkiszowej (pszennej)

30 g świeżych drożdży

150 ml mleka

łyżka oliwy z oliwek

szczypta soli

szczypta cukru

sos pomidorowy

oregano

6-8 pieczarek

1/2 słoika zielonych oliwek

1 papryka

1 czerwona cebula

ser mozzarella (wedle uznania)

WYKONANIE:

1. Mąkę, świeże drożdże, oliwę z oliwek, szczyptę soli i cukru wymieszaj w misce.

2. Do całości dodaj  mleko i wyrób ciasto (jeśli nie będzie gładkie i elastyczne dolej jeszcze mleka). Ciasto podziel na 2 części, przykryj i odstaw na 30 minut.

3. Pieczarki, oliwki i pokrój na plasterki, paprykę w paski, a cebulę posiekaj.

4. Gotowe ciasto rozwałkuj na 2-3 cienkie pizze o średnicy 28-32 cm. Każdą z nich posmaruj sosem pomidorowym, następnie posyp oregano, ułóż pieczarki, paprykę, oliwki, cebulę, a całość posyp obficie serem mozzarella.

5. Piecz pizze w temp. 230 stopni przez 10-12 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply