DESERY/ PRZEKĄSKI/ ZDROWE PRZEPISY

Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi

Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi  Świetny, łatwy i pyszny deser do wykonania „od tak”. Zapewne większość z Was ma w domu jabłka, płatki owsiane, odrobinę mleka i masła. No i oczywiście mój kochany cynamon! Takie zapiekane jabłka jadłam pierwszy raz kilka lat temu, ale w środku były z białym serem i żurawiną – na pewno w przyszłości taki przepis pojawi się na blogu, lecz dzisiaj chciałam postawić na totalną prostotę.

SKŁADNIKI (6 PORCJI):

3 jabłka

6-8 łyżek płatków owsianych

1 łyżeczka cynamonu

50 ml mleka

2 duże łyżki masła/oleju kokosowego

100 ml czarnej/owocowej herbaty

WYKONANIE:

1. Jabłka przekrój na pół, a następnie wydrąż środek, aby powstała dziurka.

2. W misce wymieszaj płatki owsiane z cynamonem, mlekiem i roztopionym masłem/olejem kokosowym.

3. Do wydrążonych środków daj 2-3 łyżeczki płatków owsianych (pkt 2). Gotowe jabłka włóż do brytfanki. Na spód foremki wlej zaparzoną herbatę.

4. Całość piecz 30-35 min w 180°C. Po upieczeniu polej miodem lub syropem z agawy.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply