DESERY

Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą Klasyczne pączki z marmoladą to „must have” na tłusty czwartek – szczerze to ja bez nich nie wyobrażam sobie tego dnia! Pyszne, domowe pączki to najlepszy deser świata – spróbujcie koniecznie tego przepisu 🙂 

SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej

130 ml letniego mleka

2 żółtka

20 g świeżych drożdży

40 g cukru

40 g masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

marmolada

1 litr oleju

WYKONANIE:

1. Pokruszone drożdże połącz z łyżką cukru i mąki. Całość zalej 30 ml letniego mleka i zamieszaj do rozpuszczenia składników. Przykryj i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

2. Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj pracujące drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i resztę mleka. Całość zamieszaj łyżką lub ręką, dodaj masło i wyrób na gładkie, lekko klejące się ciasto.

3. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5 do podwójnego wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8-9 kulek. Każdą część rozpłaszcz, a środek wyłóż 1 łyżeczką marmolady. Boki ciasta sklej ze sobą (coś na kształt pieroga) i uformuj rękami kulkę.

5. Gotowe pączki przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 30 min.

6. Wyrośnięte pączki smaż spodem 2 minut na oleju rozgrzanym do 180°C, następnie przewróć i smaż ponownie 2 minut.

7. Po upieczeniu przełóż na ręcznik papierowy, a następnie posyp cukrem pudrem lub lukrem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply