CIASTA/ DESERY

Sernik podwójnie czekoladowy

Sernik podwójnie czekoladowy Aksamitny, o konsystencji musu, podwójnie czekoladowy serniczek na zimno. Wierzch zdobi pyszny ganache czekoladowy, a całość jest naprawdę iście czekoladowa. Po jednym kęsie przepadniecie! Nie można się oderwać, a w taką brzydką pogodę jak jest teraz to zbawienie!

SKŁADNIKI NA SPÓD (FOREMKA 18 CM):

120 g herbatników

50 g rozpuszczonego masła

WYKONANIE:

1. Herbatniki zmiksuj na konsystencje piasku i połącz z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie wymieszaj.

2. Foremkę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż spód herbatnikowy. Całość wyrównaj i włóż do lodówki na 15-20 min.

SKŁADNIKI NA SERNIK CZEKOLADOWY:

400 g serka naturalnego/twarogu na sernik

200 g mlecznej czekolady

1 łyżeczka esencji waniliowej

120 ml śmietany 30 %

WYKONANIE:

1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw na 15-20 min.

2. Serek naturalny zmiksuj na gładką masę, dodaj esencję waniliową i ponownie zmiksuj.

3. Do gotowego sera dodaj rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i zmiksuj do czasu aż składniki się połączą.

4. Śmietane kremówkę ubij na sztywną masę i dodaj do masy serowej z czekoladą (pkt 3).

5. Gotowy ser przełóż na spód herbatnikowy i włóż do lodówki na 1 godzinę.

6. Wyjmij sernik i na wierzch wylej ostudzony ganache czekoladowy. Ponownie włóż do lodówki na 2-3 godziny.

SKŁADNIKI NA GANACHE:

100 g gorzkiej czekolady

120 ml śmietany 30 %

WYKONANIE:

1. Śmietanę kremówkę zagotuj i zalej nią połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Wymieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply