OBIADY

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Risotto z kurczakiem i pieczarkami Moje pierwsze samodzielne podejście do risotto było nie tak dawno temu. Zawsze jakoś przerażało mnie to danie i wydawało mi się bardzo skomplikowane… Nic bardziej mylnego! W zasadzie to danie jednogarnkowe, a jeśli wybierzecie proste, łatwo dostępne składniki to tylko zacierać ręce i czekać na pyszności!

SKŁADNIKI (2-3 PORCJE):

1 pierś z kurczaka

1 cebula

6 pieczarek

250 g ryżu do risotto

300 ml ciepłego bulionu, np. grzybowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczka soli

pieprz do smaku

oliwa z oliwek

WYKONANIE:

1. Posiekaną cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż.

2. Do podsmażonego kurczaka dodaj pokrojone pieczarki. Smaż 4-5 minuty.

3. Wsyp surowy ryż, wmieszaj go w kurczaka i pieczarki, podsmaż 5 minut. Następnie wlej ciepły bulion, nałóż pokrywkę i gotuj 12-14 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

4. Opcjonalnie na koniec można dodać masło i starty ser parmezan, a całość wymieszaj.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply