Risotto z kurczakiem i pieczarkami Moje pierwsze samodzielne podejście do risotto było nie tak dawno temu. Zawsze jakoś przerażało mnie to danie i wydawało mi się bardzo skomplikowane… Nic bardziej mylnego! W zasadzie to danie jednogarnkowe, a jeśli wybierzecie proste, łatwo dostępne składniki to tylko zacierać ręce i czekać na pyszności!
SKŁADNIKI (2-3 PORCJE):
1 pierś z kurczaka
1 cebula
6 pieczarek
250 g ryżu do risotto
300 ml ciepłego bulionu, np. grzybowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczka soli
pieprz do smaku
oliwa z oliwek
WYKONANIE:
1. Posiekaną cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż.
2. Do podsmażonego kurczaka dodaj pokrojone pieczarki. Smaż 4-5 minuty.
3. Wsyp surowy ryż, wmieszaj go w kurczaka i pieczarki, podsmaż 5 minut. Następnie wlej ciepły bulion, nałóż pokrywkę i gotuj 12-14 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
4. Opcjonalnie na koniec można dodać masło i starty ser parmezan, a całość wymieszaj.
No Comments