CIASTA

Sernik z ricotty z polewą czekoladową

Sernik z ricotty Pyszny, aksamitny sernik z sera ricotty, z cytrynową nutą i pyszną polewą czekoladową. Idealna propozycja na sprawdzony wypiek walentynkowy. Być może nie w kolorach różowych, ale na pewno skradnie serce Waszej drugiej połówce. 

SKŁADNIKI NA SPÓD (FOREMKA 18 CM):

80 g herbatników

60 g masła

WYKONANIE:

1. Herbatniki pokrusz na konsystencje piasku, a następnie połącz z rozpuszczonym masłem.

2. Spód foremki (18 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wysyp herbatniki z masłem. Całość wyrównaj i włóż do lodówki na czas przygotowywania sera.

SKŁADNIKI NA SERNIK:

500 g ricotty

120 g cukru

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka skórki pomarańczowej

sok z 1 cytryny

50 g czekolady

40-50 ml śmietany kremówki

WYKONANIE:

1. Ser połącz z cukrem i zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj jajka i ponownie zmiksuj.

2. Dodaj mąkę pszenną, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę.

3. Gotowy sernik wylej na przygotowany wcześniej spód. Całość piecz 60 minut w 180°C. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik jeszcze na 30 minut, następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do ostudzenia.

4. Czekoladę zalej gorącą śmietanką, wymieszaj i wylej na przestudzony wierzch sernika.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply