DESERY/ PIECZYWO

Chlebek bananowy z owocami leśnymi

Chlebek bananowy z owocami leśnymi Idealny pomysł na pozbycie się lekko przestarzałych bananów! Ekspresowy chlebek, na ekspresowe poranki – można potraktować to jako ciasto, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodki chlebek z masłem. Szczególnie przypadnie do gustu dzieciom! Można zrobić wersje bez owoców leśnych, a po upieczeniu zjeść kawałki z dżemem.

SKŁADNIKI:

2 banany

5 łyżek oleju kokosowego (lub oliwa z oliwek)

1 łyżka melasy

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżki soku z cytryny

200 g mrożonych owoców leśnych

190 g mąki pszennej

65 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

WYKONANIE:

1. Banany rozgnieć na papkę za pomocą widelca lub blendera ręcznego. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy, jajka, melasę, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mrożone (lub świeże) owoce leśne.. Całość dokładnie wymieszaj.

2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość wymieszaj.

3. Do mokrych składników (pkt.1) dodaj suche składniki, a następnie wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

4. Foremkę o wym. wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Całość piecz 1 godzinę w temp. 180 °C.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply