OBIADY

Racuchy z jabłkami z mąki orkiszowej

Racuchy z jabłkami z mąki orkiszowej Do moich ulubionych dań z dzieciństwa zawsze chętnie wracam. I choć wiem, że u niektórych takie racuchy zasługują na miano deseru, a nie obiadu, to u mnie zdecydowanie wymarzony obiad <3. U mnie koniecznie z tartymi jabłkami, a dzięki temu całość rozpływa się w ustach! 

SKŁADNIKI (16-18 racuchów):

3 średnie jabłka

170 g mąki orkiszowej

2 jajka

150 ml mleka

1 łyżka oleju

30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Mąkę pszenną połącz z cukrem pudrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

3. Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną masę. W osobnej misce połącz żółtka z olejem i mlekiem. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj do suchych składników.

4. Na koniec w masę wmieszaj ubite białka i starte jabłka.

5. Na patelnie z rozgrzanym olejem wykładaj po 1-2 łyżki masy i smaż 1-2 min z każdej strony na średnim ogniu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply