CIASTA/ DESERY

Sernikobrownie

Sernikobrownie Dzisiaj połączenie moich ulubionych dwóch ciast – czyli sernika i oczywiście brownie! Już kiedyś na blogu pojawiła się taka wersja z malinami, a tym razem postawiłam na klasykę – bez żadnych dodatków! Szybkie, a efektowne ciasto, które wszystkim posmakuje.

SKŁADNIKI NA BROWNIE (FOREMKA 24×24):

100 g mlecznej czekolady

100 g masła

2 duże jajka

75 g mąki pszennej (orkiszowej)

SKŁADNIKI NA SERNIK:

400 g sera na sernik np. Włoszczowa

100 g cukru

2 duże jajka

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. Czekoladę wraz z masłem przełóż do metalowej miski i postaw na garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Gdy całość się rozpuści i połączy odstaw do ostygnięcia.

2. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując, a następnie przesianą mąkę pszenną i ponownie zmiksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

3. Ser na sernik utrzyj z cukrem. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, ekstrakt waniliowy i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie zmiksuj.

4. Foremkę o wym. 24×24 wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wylej 2/3 masy brownie, a na to delikatnie całą masę sernikową. Resztę masy brownie wyłoż za pomocą łyżki na masę sernikową, a za pomocą wykałaczki zrób delikatne szlaczki.

5. Piecz w temp. 180 stopni przez 25-30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, lekko uchyl i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply