DESERY/ ŚNIADANIA

Japońskie naleśniczki

Japońskie naleśniczki Puszyste, wysokie naleśniczki z cukrem pudrem i truskawkami – niestety mrożonymi :(. Takie śniadanie stawia na nogi i poprawia humor – nawet podczas okropnego przeziębienia, które mnie ostatnio dopadło. Jeśli nie macie pierścieni, wykorzystajcie ten przepis jako zwykłe pancakes 🙂

SKŁADNIKI (ok 10-12 SZTUK):

200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżek cukru pudru
100 ml mleka
60 ml wody
szczypta soli
owoce
cukier puder

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną/orkiszową przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczypta soli.
2. Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną masę.
3. W innej misce połącz żółtka, z wodą i mlekiem. Całość dokładnie wymieszaj i połącz za pomocą miksera z suchymi składnikami z pkt 1.
4. Dodaj ubite białka i wymieszaj za pomocą szpatułki, od dołu do góry.
5. Patelnie wysmaruj odrobiną oleju. Następnie ułóż pierścienie do potraw wysmarowane od wewnątrz tłuszczem, i wypełnij do 2/3 wysokości masą naleśnikową. Przykryj pokrywką i smaż 2-3 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
6. Gotowe naleśniki przełóż na talerz i delikatnie zdejmij pierścienie.
7. Podawaj z cukrem pudrem i owocami.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply