CIASTA/ DESERY

Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką Dzisiaj zwykłe tradycyjne ciasto, a jednak w swoim smaku tak niezwykłe. Nie wiem jak Wy, ale ja do takich prostych, typowo domowych ciast mam ogromne uwielbienie. Kruchy spód, pyszne jabłka z cynamonem, słodka beza, a na górze chrupiąca kruszonka! 

SKŁADNIKI (FOREMKA 24×24):

Na kruche ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g masła

50 g cukru

3 żółtka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół opakowania cukru waniliowego

Na jabłka:

600 g jabłek

pół opakowania budyniu waniliowego

1 łyżka cynamonu

Na białka:

3 białka

130 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną połącz z masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Całość zagnieć do uzyskania kruszonki, a następnie dodaj 3 żółtka i zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na min. 30 minut.

2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z budyniem i cynamonem.

3. Białka ubij na sztywną masę, a pod koniec ubijania dodawaj cukier partiami.

4. Spód foremkę o wymiarach 24×24 wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto kruche podziel na 2/3 i 1/3 części. 2/3 części rozwałkuj i wyłóż na spód. Podpiecz 10 minut w temp. 180 stopni. 1/3 części schowaj ponownie do lodówki.

5. Na podpieczony wyłóż przygotowane wcześniej jabłka, na to ubite białka, a na sam wierzch zetrzyj na grubych oczkach pozostałą część kruszonki.

6. Ciasto piecz 35 min w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu posyp obficie cukrem pudrem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply