OBIADY

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym Jeden z moich ulubionych obiadów – faszerowane warzywa mięsem mielony lub farszem wegetariański. I choć dzisiaj postawiłam na to pierwsze, to z pewnością niedługo możecie się spodziewać pysznego przepisu na farsz z kaszy jaglanej. 

SKŁADNIKI(2 PORCJE):

2 bakłażany

300 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowe

250 g passaty pomidorowej

5 suszonych pomidorów

1/2 puszki kukurydzy

ser mozzarella do posypania

sól/pieprz do smaku

oliwa z oliwek

WYKONANIE:

1. Bakłażany dokładnie umyj i przetnij wzdłuż na pół. Miąższ w środku natnij, posól i natrzyj oliwą z oliwek. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz 30 min w temp. 175 stopni.

2. Gotowe bakłażany wyjmij, pozostaw do lekkiego ostygnięcia i wydrąż środek, tak aby powstała łódka.

3. Mięso mielone podsmaż z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze części suszone pomidory, kukurydzę, a całość zalej passatą pomidorową. Całość gotuj ok. 15 minut.

4. Do gotowego farszu dodaj wydrążony miąższ z bakłażanów i dokładnie zamieszaj. Następnie nafaszeruj łódki mięsem, wierzch posyp serem mozzarella, a całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply