CIASTA/ DESERY

Kremówka z kremem budyniowym

Kremówka z kremem budyniowym Płaty ciasta francuskiego, a pomiędzy domowy krem budyniowy – u Was to kremówka, czy napoleonka? Spotkałam się z dwoma nazwami, ale u mnie od zawsze i na zawsze będzie to kremówka. Szczególnie z lekką masą budyniową. Na powitanie wiosny w sam raz!

SKŁADNIKI (FOREMKA 24×24):

2 płaty ciasta francuskiego 24×24

3 jajka

80 g cukru

5 łyżek mąki ziemniaczanej

650 ml mleka

WYKONANIE:

1. Dwie foremki o wymiarach 24×24 wyłóż papierem do pieczenia, a na spód ułóż po 1 płacie ciasta francuskiego. Całość ponakłuwaj widelcem i piecz 25 min w temp. 180 stopni C. W połowie pieczenia nakłuj ponownie ciasto, aby opadło.

2. Gotowe ciasto odłóż do ostygnięcia.

3. Jajka połącz z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie zalej mlekiem i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, do czasu, aż powstanie gęsty budyń. Pozostaw na ok. 20 min, aż stanie się letni.

4. Na spód foremki wyłóż 1 płat upieczonego ciasta francuskiego, na to wyłóż letni budyń i przykryj 2 płatem upieczonego ciasta francuskiego. Pozostaw na 2-3 godziny. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply