CIASTA/ DESERY/ WIELKANOC

Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a babka to wypiek, którego z pewnością nie można pominąć. Dzisiaj w wersji bardzo prostej, z dodatkiem soku z wyciśniętej cytryny i skórki cytrynowej. Pyszna prostota.

SKŁADNIKI:

200 g masła + do wysmarowania foremki

sok z 1 cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

4 jajka

150 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g mąki ziemniaczanej

150 g mąki pszennej

łyżka bułki tartej

WYKONANIE:

1. Do roztopionego masła dodaj sok z cytryny i skórkę cytrynową. Całość dokładnie zamieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

2. Jajka ubij z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i oba rodzaje mąk. Całość zmiksuj tylko do połączenia się wszystkich składników.

3. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej przygotowaną masę na ciasto i piecz ok. 40 min w 170 stopniach C.

4. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub lukrem.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply