CIASTA/ DESERY

Ciasto shrek

Ciasto shrek Pyszne zielone ciasto, na biszkopcie, z budyniem z dodatkiem zielonego soku Pysio, delicje, masa kremowa i galaretka agrestowa. Co prawda jest trochę czasochłonne, ale warto poświęcić te kilka chwil dla takiego deseru. Mieliście okazje próbować już takiego wypieku? 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT (24×24):

3 jajka

90 cukru

100 g mąki pszennej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

1. Białko oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier partiami i ubij do czasu aż białka staną się gęste i lśniące.

2. Dodaj żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując.

3. Dodaj przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

4. Foremkę o wymiarach 24×24 wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę biszkoptową i piecz 20-25 min w 180 stopniach C.

SKŁADNIKI NA ZIELONY BUDYŃ:

650 ml soku zielonego np., Pysio

1,5 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)

1/2 opakowania galaretki agrestowej

1 opakowanie delicji

WYKONANIE:

1. 150 ml soku wymieszaj z budyniem, a pozostałe 500 ml zagotuj. Następnie wlej budyń z sokiem i gotuj do czasu, aż powstanie gęsty budyń.

2. Dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Następnie gorący budyń wylej na spód biszkoptowy, a na wierzch poukładaj delicje.

3. Pozostaw do ostygnięcia.

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:

350 ml śmietany kremówki

1/2 opakowania galaretki cytrynowej

140 ml wody

WYKONANIE:

1. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia.

2. Schłodzona śmietanę kremówkę ubij, następnie dodaj partiami ostygniętą galaretkę cały czas miksując.

3. Gotową masę wyłóż na przestudzony budyń i włóż do lodówki.

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ:

1 opakowanie galaretki agrestowej

380-400 ml wody

WYKONANIE:

1. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do lekkiego stężenia.

2. Tężejącą galaretkę wylej łyżka po łyżce na śmietankowy spód i włóż do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply