CIASTA/ DESERY/ WIELKANOC

Mini serniczki na herbatnikowym spodzie

Mini serniczki na herbatnikowym spodzie Kolejny pomysł na Wielkanocne smakołyki na stole – oprócz dużych serników warto zrobić i takie w formie babeczek – super się sprawdzą, jeśli przy Waszym stole będą dzieci. Łatwe w zjedzeniu, bez potrzeby brudzenia kolejnych talerzyków. Dodatkowo są wyjątkowo aksamitne i rozpływają się w ustach!

SKŁADNIKI:

120 g herbatników

80 g masła

300 g sera na twaróg lub twaróg 3-krotnie zmielony

100 g cukru

180 g śmietany kremówki

2 jajka

2 łyżeczki mąki pszennej

łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

80 g gorzkiej czekolady

40 ml śmietany kremówki

WYKONANIE:

1. Herbatniki zmiel na konsystencje piasku i połącz z letnim, roztopionym masłem.

2. Foremkę na mufinki wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki daj po 1 łyżce spodu herbatnikowego i dokładnie ugnij, aby powstał zwarty spod.

3. W misce zmiksuj ser z cukrem, następnie dodaj jajka, jedno po drugim.

4. Do gotowej masy dodaj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę, esencje waniliowa i mąkę. Całość krótko zmiksuj na małych obrotach.

5. Masę sernikowa przełóż do pomocą łyżki lub łyżki do lodów na przygotowany spod herbatnikowy. Wypełnij 3/4 wysokości.

6. Piecz 15-18 min w temp. 160 stopni.

7. Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną kremówką i udekoruj wystudzone serniczki.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply