CIASTECZKA/ DESERY/ WIELKANOC

Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną Pyszne, chrupiące i kruche rurki z dodatkiem kremu z bitej śmietany to świetna propozycja na Wielkanocny stół. W tym roku również i u mnie na pewno się pojawią, bo nie można się od nich oderwać – koniecznie dodajcie do kremu ekstrakt z wanilii – ze zwykłej bitej śmietany zrobicie nieziemski krem! 

SKŁADNIKI NA RURKI (ok. 35 rurek):

250 g mąki pszennej

125 g śmietany 18%

125 g zimnego masła

szczypta soli

jajko

cukier do posypania rurek

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną połącz ze śmietaną i zimnym masłem pokrojonym w kawałki. Dodaj szczyptę soli ręcznie lub za pomocą robota kuchennego zagnieć wszystko na gładkie, elastyczne ciasto.

2. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na 2 części. Jedną z nich ponownie włóż do lodówki, a drugą rozwałkuj na cienki prostokąt.

3. Wytnij paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremki do rurek wysmaruj odrobiną oleju, a następnie zawiń pasek od węższej strony do szerszej, tak aby lekko zachodziły na siebie.

4. Gotowe rurki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 15 min w 200 stopniach C.

5. Po upieczeniu złap jeszcze ciepłe foremki za pomocą szczypiec i ściągnij delikatnie gotowe rurki. Pozostaw do ostygnięcia i napełnij kremem.

SKŁADNIKI NA KREM:

300 g śmietany kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

WYKONANIE:

1. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i ekstraktu z wanilii.

2. Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i napełnij ostygnięte rurki, tak aby krem w całości je wypełnij.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply