BABECZKI/ DESERY

Muffinki podwójnie czekoladowe

Muffinki podwójnie czekoladowe Kiedy jedna porcja czekolady dla Was to za mało, to z pewnością te babeczki przypadną Wam do gustu. Mocno kakaowe ciasto, z dodatkiem kawałków czekolady w środku, jak i na wierzchu. Dzięki temu babeczki na wierzchu są extra chrupiące, a w środku wilgotne. 

SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk):

250 g mąki pszennej

180 g cukru

60 g gorzkiego kakao

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

180 g gorzkiej czekolady

125 ml oleju

2 jajka

125 ml mleka

130 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego

5-6 kostek gorzkiej czekolady na wierzch

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj cukier i posiekaną gorzką czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.

2. Olej, jajka, mleko i śmietanę połącz w osobnej misce. Następnie mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.

3. Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posyp posiekaną gorzką czekoladą, a następnie piecz 15-18 min w temp. 200 stopni.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply