CIASTA/ DESERY

Ciasto czekoladowe z płatkami Nesquik

Ciasto czekoladowe z płatkami Nesquick Czekoladowy ganache rozpływający się w ustach z pysznymi, czekoladowymi kulkami czekoladowymi, a całość na kruchym, kakaowym spodzie. Czy może być lepszy deser na deszczową majówkę? 

SKŁADNIKI:

150 g kruchych ciasteczek kakaowych

70 g masła

300 g gorzkiej czekolady

350 ml śmietany kremówki

80 g płatków śniadaniowych typu Nesquick

150 ml śmietany kremówki do dekoracji + starta czekolada

WYKONANIE:

1. Ciasteczka zmiksuj do uzyskania konsystencji piasku i połącz z roztopionym masłem. Gotowy spod przełóż do tortownicy (18 cm) wyłożony papierem do pieczenia. Całość wyrównaj i włóż do lodówki.

2. Gorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki i połącz ze śmietaną kremówką. Następnie postaw nad kąpiel wodna do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

3. Do ostygniętej czekolady dodaj kulki czekoladowe i dokładnie wymieszaj.

4. Gotowy ganach przełóż na ciasteczkowy spód i pozostaw w lodówce na min. 4 godziny. Przed podaniem udekoruj śmietaną kremówką i startą czekoladą.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Di bloguje
    3 maja 2019 at 19:14

    Ciasto wygląda pysznie. Nie jestem za płatkami śniadaniowymi, ale w deserze to co innego.

    • Reply
      Kuchenny Kodeks
      7 maja 2019 at 14:32

      To tak jak ja 🙂 płatków śniadaniowych w ogóle nie jem, ale dla tego deseru warto się skusić! 😀

    Leave a Reply