DESERY/ ŚNIADANIA

Pancakes z syropem klonowym i owocami

Pancakes z syropem klonowym i owocami Co prawda dzisiaj nie skorzystacie z tego przepisu, ale na jutrzejsze śniadanie będzie jak znalazł. Nie wiem jak u Was, ale u mnie niedziela to dzień, w którym bardzo często pojawia się słodkie śniadanie. Pancakes, owsianki, a w lecie smoothie bowl <3 szybko i pysznie! Później można już tylko leniuchować 🙂

SKŁADNIKI (16-18 pancakes):

200 g mąki pszennej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

30 g cukru

1 jajko

1 1/4 szklanki mleka

1 łyżka masła + masło do smażenia

cukier puder

banany

borowki

syrop klonowy/miód

WYKONANIE:

1. Mąke przesiej do miski i wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia.

2. Mleko lekko podgrzej z łyżką masła i dodaj do suchych składników. Całość wymieszaj i dodaj jajko – ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być lekko gęste i gładkie.

3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła i nałóż 2-3 łyżki pancakes. Smaż na średnim ogniu, aż pojawią się dziurki w cieście (ok.3 minuty), następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 30-60 sekund.

4. Gotowe pancakes ozdób bananami, borówkami i polej syropem klonowym.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply