CIASTA/ DESERY

Puszyste ciasto z maślanką i rabarbarem

Puszyste ciasto z maślanką i rabarbarem W końcu przyszedł czas na rabarbar! Niezastąpiony przysmak z dzieciństwa – prosto z działki, z cukrem! I nic więcej nie trzeba było. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, puszyste ciasto  na maślance z rabarbarem. Idealne na deszczowy, majowy deser 😀 

SKŁADNIKI (FOREMKA 24×24):

200 g maślanki

145 g oleju

2 jajka

160 cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

260 g mąki pszennej

1 łyżeczka pasty waniliowej

200 g rabarbaru

WYKONANIE:

1. Maślankę połącz z olejem, cukrem, pastą waniliową i jajkami. Zmiksuj składniki na małych obrotach do ich połączenia.

2.. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Całość dokładnie zmiksuj na małych obrotach.

3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej wcześniej przygotowane ciasto (pkt. 2). Na wierzch poukładaj pokrojony rabarbar, jeden obok drugiego.

4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply