CIASTA/ DESERY

Ciastko z musem z białej czekolady i truskawkami

Ciastko z musem z białej czekolady i truskawkami To ciasto możecie już znać w wersji z gorzką czekoladą – TUTAJ – stało się Waszym i moim hitem! Co tu dużo mówić, sezon na truskawki prawie w pełni, więc nic tylko korzystać 🙂 

SKŁADNIKI NA SPÓD (FOREMKA 18 CM):

130 g herbatników

5 łyżek masła

WYKONANIE:

1. Herbatniki zmiel na konsystencje piasku. Dodaj roztopione masła i całość zamieszaj, aż się dokładnie połączy.

2. Gotowy spód wyłóż na dno foremki o wymiarach 18 cm. Wyrównaj i wsadź do lodówki na min. 15-20 minut.

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

2 łyżki żelatyny + 40 ml wody

150 g śmietany kremówki

200 g białej czekolady

250 g śmietany kremówki

truskawki (ok. 500 g)

gorzka czekolada do posypania

WYKONANIE:

1. Żelatynę połącz z wodą i odstaw na 15 minut.

2.  150 g śmietany kremówki zagotuj i dodaj napęczniałą żelatynę z pkt. 2. Całość dokładnie zamieszaj.

3. Do miski wsyp połamaną białą czekoladę i zalej śmietaną kremówką z pkt. 2. Dokładnie zamieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsta, żółta masa. Odstaw do przestygnięcia.

4. 250 g śmietany kremówki ubij na sztywną masę. Dodaj partiami do przestygniętej masy czekoladowej i wymieszaj.

5. Bok foremki z wcześniej przygotowanym spodem wyłóż dookoła połówkami truskawek. Na środek poukładaj całe truskawki i zalej musem czekoladowym (pkt.4).

6. Ciasto wsadź do lodówki na min. 4 godziny. Przed podaniem posyp obficie startą gorzką czekoladą.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply