ŚNIADANIA

Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem Sezon na drożdżówki ze świeżymi, sezonowymi owocami czas rozpocząć. Choć trochę pracochłonne, to jednak smak wynagradza cały trud 😀 u mnie dzisiaj na deser i może uchowa się choć jedna na jutrzejsze śniadanie 😀 oczywiście obowiązkowo z kruszonką! 🙂

SKŁADNIKI (10 SZTUK):

500 g mąki pszennej

30 g drożdży

250 ml letniego mleka

40 g cukru

2 jajka

40 g roztopionego masła

szczypta soli

500 g rabarbaru + 4 łyżki cukru

kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki cukru + 2 łyżki masła

WYKONANIE:

1. Drożdże połącz z łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml letniego mleka. Całość zamieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Przesianą mąkę pszenną połącz z pracującymi drożdżami, resztą mleka, jajkami, szczyptą soli i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej masło i całość zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 60 min w ciepłe miejsce.

3. Rabarbar umyj i pokrój w cienkie plasterki. Zasyp cukrem, zamieszaj i odstaw.

4. KRUSZONKA – mąkę połącz z cukrem i masłem. Zagniataj do uzyskania grudek.

5. Gotowe ciasto zagnieć i podziel na ok. 10 porcji. Uformuj placki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a na środek każdego z nich wyłóż po 1-2 łyżce rabarbaru. Całość posyp kruszonką, boki posmaruj mlekiem i odstaw na 15 minut.

6. Gotowe drożdżówki piecz 18-20 min. w temp. 200 stopni C.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply