CIASTA/ DESERY

Odwrócone ciasto ucierane z truskawkami

Odwrócone ciasto ucierane z truskawkami Wiem, że pieczenie w takich upałach to zabójstwo w biały dzień (szczególnie jeśli nie ma się klimatyzacji), ale takiego ciasta mi brakowało. Proste, odwrócone ciasto z truskawkami. I dzień staje się lepszy, jeśli na śniadanie do kawki wpadną takie słodkości.

SKŁADNIKI (FOREMKA 18 CM):

65 g masła

140 g mąki pszennej

60 ml mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

2 jajka

150 g truskawek + masło + 2 łyżki cukru

WYKONANIE:

1. Masło ubij z cukrem do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Dodaj jajka jedno po drugim, cały czas miksując.

2. Makę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj partiami na przemian z mlekiem, do masy z pkt. 1. Miksuj tylko do czasu połączenia się wszystkich składników.

3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Spód wyłożony papierem wysmaruj obficie masłem, a na to poukładaj plastry truskawek. Posyp cukrem i wylej gotową masę z pkt. 2.

4. Całość piecz 35-40 min. w temp. 160 stopni C. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply