CIASTA/ DESERY

Sernik z truskawkową pianką

Sernik z truskawkową pianką Bardzo lekki sernik, z dodatkiem jogurtu greckiego, a na górze z warstwą truskawkowej pianki, będzie idealną propozycją na upalne lato. U mnie właściwie od dzisiaj deszczowa pogoda, ale przyszły tydzień zapowiada się bardzo słonecznie. Koniecznie na spodzie z ciasteczek maślanych – palce lizać! 🙂 czy taka kostka nie wygląda słodko? 😀

SKŁADNIKI NA SPÓD (FOREMKA 24×24):

220 g ciasteczek maślanych

55 g masła

SKŁADNIKI NA SERNIK:

450 g twarogu

450 g jogurtu greckiego

100 g cukru pudru

18 g żelatyny

70 ml wody

SKŁADNIKI NA PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ:

500 g truskawek

340 ml śmietany kremówki

1 opakowanie galaretki truskawkowej

200 ml śmietany kremówki do ozdoby + truskawki

WYKONANIE:

1. Ciasteczka maślane zmiksuj na konsystencje piasku i połącz z roztopionym masłem. Gotową masę przełóż na spód formy wyłożony papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź.

2. Włóż do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

3. Żelatynę połącz z wodą i odstaw na 10 minut. 

4. Twaróg połącz z jogurtem greckim i zmiksuj do całkowitego połączenia. Dodaj cukier puder i ponownie zmiksuj. Do masy sernikowej dodaj rozpuszczoną żelatynę jednocześnie całość miksując.

5. Gotową masę przełóż na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

6. Truskawki zmiksuj na gładką masę i przełóż do garnka. Całość podgrzej, a następnie dodaj galaretkę truskawkową dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

7. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę, a następnie połącz z ostudzonymi truskawkami dokładnie mieszając za pomocą szpatułki.

8. Gotową truskawkową piankę wylej na masę sernikową, a całość pozostaw w lodówce na min. 4 godziny.

9. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply