CIASTA/ DESERY

Semifreddo z białą czekoladą i czereśniami

Semifreddo z białą czekoladą i czereśniami Znacie ten włoski, chłodny deser? U mnie dzisiaj z dodatkiem białej czekolady i moich ulubionych czereśni! 🙂 Na wierzch kolejna porcja owoców i gorzka czekolada – pychota!

SKŁADNIKI (FOREMKA 19×9):

1 jajko

3 żółtko

50 g cukru

150 g białej czekolady

500 ml śmietany kremówki (30%, 36%)

1 łyżeczka pasty waniliowej

250 g czereśni

polewa czekoladowa + czereśnie do ozdoby

WYKONANIE:

1. Jajko połącz z żółtkami i cukrem. Całość ubijaj nad garnkiem z parującą wodą, na gładką puszystą masę.

2. Dodaj białą czekoladę i dokładnie zamieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

3. Śmietane kremówkę ubij na sztywną masę i dodaj do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj.

4. Foremkę wyłóż folią lub workiem. Wylej pół masy z pkt 3, na to dodaj pokrojone na mniejsze części czereśnie (bez pestek) i zalej resztą masy. Całość zakryj folią i włóż do zamrażarki na kilka godzin.

5. Przed podaniem pozostaw semifreddo w temp. pokojowej, ozdób gorzką czekoladą i owocami.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply