CIASTA/ DESERY

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami Sezon na maliny uważam za rozpoczęty! Nie wyobrażam sobie w innym sposób je wykorzystać, jak do pysznego, bardzo czekoladowego sernika na zimno. Całość wprost rozpływa się w ustach. Dodatkowo sernik na zimno to jedne z szybszych ciast w wykonaniu, a później trzeba tylko cierpliwie czekać 😉

SKŁADNIKI NA SPÓD (FOREMKA 24×24):

200 g herbatników

70 g roztopionego masła

WYKONANIE:

1. Herbatniki zmiskuj na konsystencje piasku i połącz z roztopionym masłem. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód foremki (24×24) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy.

SKŁADNIKI NA SERNIK:

180 g sera na sernik

190 g jogurtu naturalnego

250 g białej czekolady

180 g śmietany kremówki 30%

250 g malin

WYKONANIE:

1. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.

2. Ser na sernik połącz z jogurtem naturalnym i dokładnie zmiksuj. Dodawaj partiami rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, cały czas miksując.

3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Przełóż do masy z pkt.2 i wmieszaj za pomocą szpatułki.

4. Wsyp maliny, krótko i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na spód herbatnikowy i włóż do lodówki na min. 4 godziny.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply