BABECZKI/ CIASTA/ DESERY

Babeczki cytrynowo-malinowe

Babeczki cytrynowo-malinowe Jest to mój ulubiony przepis na babeczki i właściwie stosuje go zawsze, tylko zmieniam dodatki. I tak dzisiaj padło na cytrynę i maliny – dla mnie w lecie połączenie idealne. Zrobicie je bardzo szybko, prosto i będą świetnym dodatkiem np. do weekendowego grilla. 

SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk):

250 g mąki pszennej

180 g cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g malin

125 ml oleju

2 jajka

125 ml mleka

130 g śmietany 18% lub jogurtu greckiego

1 łyżeczka esencji cytrynowej

opcjonalnie lukier: 6 łyżek cukru pudru + sok z 1 cytryny

WYKONANIE:

1. Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.

2. Olej, jajka, mleko, esencje cytrynową i śmietanę połącz w osobnej misce. Następnie mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.

3. Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami i wypełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz 15-18 min w temp. 200 stopni.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply