CIASTA/ DESERY

Brownie tiramisu

Brownie tiramisu Cudowne czekoladowe brownie, z kremem a ‚la tiramisu. Coś pysznego dla fanów zarówno czekolady jak i kawy. I tak można zaczynać nowy tydzień 😀 

SKŁADNIKI NA BROWNIE (FOREMKA 24X24):

250 g gorzkiej czekolady

165 g masła

200 g cukru

2 jajka

115 g mąki pszennej

30 g ciemnego kakao

5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

SKŁADNIKI NA MASĘ:

165 g sera kremowego, np. łaciate

80 g cukru pudru

165 g śmietany kremówki (30 lub 36%)

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 30 ml wody

WYKONANIE:

1. Czekoladę połącz w metalowej misce z masłem, cukrem i kawą. Całość postaw na garnek z gotującą się wodą i mieszaj do czasu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odłóż do ostygnięcia.

2. Do ostygniętej masy dodaj jajka, jedno po drugim za każdym razem dokładnie mieszając. 

3. Na koniec dodaj kakao, mąkę i dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

4. Spod foremki wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i piecz brownie 25 min w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

5. Śmietanę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywna masę. Dodaj serek i ponownie zamieszaj za pomocą miksera.

6. Dodaj kawę rozpuszczona w wodzie, wymieszaj, a następnie całość wyłóż równomiernie na wystudzony spód.

7. Wierzch posyp obficie ciemnym kakao, a całość włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply