BABECZKI/ CIASTA/ CIASTECZKA/ DESERY

Babeczki z ciasta francuskiego z budyniem

Babeczki z ciasta francuskiego z budyniem Dzisiaj naszło mnie na zapomniane przeze mnie ciasto francuskie. I tak oto powstały szybkie babeczki (koszyki), wypełnione cytrynowym, domowym budyniem, a na wierzch świeże borówki. Sami zobaczcie, że trudno się im oprzeć 🙂

SKŁADNIKI (OK. 15 SZTUK):

1 płat ciasta francuskiego

500 ml mleka

2 żołtka

100 g cukru

1 łyżka mąki pszennej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka ekstraktu cytrynowego (opcjonalnie)

borówki

WYKONANIE:

1. Płat ciasta francuskiego rozwiń i wytnij ok. 15 okręgów. Następnie foremkę na babeczki dokładnie natłuść oliwą z oliwek lub masłem, wypełnij ciastem francuskim, tak aby utworzył się „kubeczek”, a na wierzch wyłóż folie aluminiową i obciąż, np. ryżem.

2. Tak przygotowane babeczki piecz 10 min w temp. 180 stopni C, następnie wyjmij folie i ponownie zapiecz 7-10 min. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

3. 100 ml mleka połącz z żółtkami i mąkami. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby usunąć wszystkie grudki.

4. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem i ekstraktem cytrynowym. Wlej mleko z pkt. 3 i energicznie mieszaj do czasu aż powstanie gęsty budyń. Przykryj folią spożywcza i odstaw do całkowitego przestudzenia.

5. Do środka przestudzonych babeczek wyłóż po 2-3 łyżeczki budyniu, a na to ulubione, świeże owoce, np. borówki.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Justyna
    26 lipca 2019 at 18:28

    ależ pysznie! klasyka jest zawsze na topie i zawsze się sprawdza 🙂 i ten domowy budyń ♥

  • Leave a Reply