CIASTA/ DESERY/ WIELKANOC

Babka cytrynowa z borówkami

Babka cytrynowa z borówkami Mocno cytrynowa babka ze świeżymi borówkami, a na wierzchu obficie polana lukrem cytrynowym. Mam nadzieje, że nie tylko ja jem babki poza okresem świąt wielkanocnych – zdecydowanie to jedne z szybszych ciast, a opcji do wykonania jest multum! 

SKŁADNIKI (KEKSÓWKA 19X9):

3 jajka

160 g cukru

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

220 ml oleju

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

200 g borówek

4 łyżki soku z cytryny + 2-3 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:

1. Jajka utrzyj z cukrem na jasną, gładką masę.

2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj w 2-3 partiach razem z olejem do ubitych jajek, cały czas miksując do czasu połączenia się wszystkich składników.

3. Dodaj sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj świeże borówki i wymieszaj za pomocą szpatułki.

4. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50-60 min w 180 stopniach C.

5. Po ostudzeniu wyjmij z foremki, polej obficie lukrem cytrynowym i pokrój na kawałki.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply