CIASTA/ DESERY

Tarta banoffee

Tarta banoffee W końcu i u mnie znajdziecie pyszny przepis na to ciasto. Herbatniki maślane, masa kajmakowa, dużo bananów, śmietana kremówka i odrobina czekolady – to przepis na idealny deser! Co prawda jest on przeznaczony dla prawdziwych łasuchów i osoby, które wolą mniej słodkie desery, nie zadowolą się jej smakiem… ale Ci którzy kochają słodkie nie będą zawiedzeni! 

SKŁADNIKI:

250 g herbatników maślanych

100 g masła

3-4 banany

puszka kajmaku

400 ml śmietany kremówki 36%

czekolada do ozdoby

WYKONANIE:

1. Herbatniki zmiel na konsystencje piasku i połącz z roztopionym masłem. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż spód, a także boki foremki do tarty (średnica 24 cm) – najlepiej z wyjmowanym dnem.

2. Gotowy spód włóż do lodówki na 30-60 min. Po tym czasie wyłóż masę kajmakową, a na to pokrojone w plasterki banany. Całość włóż do lodówki na 3-4 godziny.

3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Przełóż na kajmak z bananami i rozprowadź po całej powierzchni za pomocą łyżki. Wierzch posyp startą czekoladą. Można podawać od razu. Przechowuj w lodówce.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply