CIASTA/ DESERY

Sernik z dynią

Sernik z dynią Czas powitać jesień na blogu! Zapraszam Was na pyszny sernik z dodatkiem puree z dyni na mocno czekoladowym spodzie. Konsystencja jest bardzo aksamitna, a całość rozpływa się w ustach. Do tego odrobina bitej śmietany i domowej roboty sos karmelowy – chyba nie istnieje lepszy sposób, aby uczcić zmianę pory roku 😀

SKŁADNIKI NA SPÓD CZEKOLADOWY (18 cm):

100 g gorzkiej czekolady

100 g masła

1 jajko

50 g cukru

70 g mąki pszennej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA SERNIK Z DYNIĄ:

200 g dyni

25 g masła

330 g twarogu

60 g cukru

2 jajka

1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA SOS KARMELOWY:

100 g cukru

40 g masła

60 g śmietany kremówki

WYKONANIE SPODU CZEKOLADOWEGO:

1. Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.

2. Jajko ubij z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj i dodaj w II partiach roztopioną czekoladę.

3. Gotową masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 min w 160°C.

WYKONANIE SERNIKA:

1. Dynie pokrój na małą kostkę, połacz z masłem i podgrzej w garnku na średnim ogniu ok. 7-10 min, od czasu do czasu mieszając. Gdy stanie się miękka – zmiksuj na gładką masę i odstaw do ostygnięcia.

2. Ser połącz z cukrem, cynamonem i jajkami. Całość dokładnie zamieszaj za pomocą miksera. Następnie dodawaj partiami papkę z dyni, cały czas mieszając.

3. Gotowy sernik wylej na wcześniej przygotowany spód i włóż do piekarnika na 15 min w 180°C. Następnie zmniejsz temp. do w 120°C i piecz ok. 90 min.

4. Gotowy sernik pozostaw w piekarniku do czasu, aż całkowicie przestygnie. Następnie wyjmij z foremki i włóż do lodówki na kilka godzin.

5. Przed podaniem ozdób bitą śmietaną i sosem karmelowym.

WYKONANIE SOSU KARMELOWEGO:

1. Cukier wsyp do garnka z grubym dnem i rozprowadź po całej powierzchni. Pozostaw na średnim ogniu (nie mieszaj!) do czasu, aż się skrystalizuje na złoty kolor.

2. Dodaj masło, śmietanę kremówkę i energicznie mieszaj do czasu aż powstanie gęsty sos.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply