CIASTA/ DESERY

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą To zdecydowanie moje ulubione połączenie! ❤️ kruchy spod, krem cytrynowy 🍋 i słodka beza 🍾 w sam raz na walentynkowy wypiek 🙊 jeśli nie macie pomysłu to koniecznie wypróbujcie ten przepis – daje słowo, ze go pokochacie 😍 jutro tradycyjnie filmik z wykonaniem 💪🏻 PS. przepis wydaje się być skomplikowany, ale nic bardziej mylnego 🙏🏻 dacie radę! 💪🏻👍🏻

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
270 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
170 g zimnego masła

SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY
5 żółtek
1 jajko
120 g cukru
130-150 g soku z cytryny
100 g masła 
opcjonalnie skórka cytrynowa

SKŁADNIKI NA BEZE:
5 białek
120 g cukru 

WYKONANIE SPODU (TARTA 23-25CM):
1. Mąkę przesiej do miski z cukrem pudrem. Dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieć do połączenia wszystkich składników i uzyskania gładkiego ciasta.
2. Gotowe ciasto spłaszcz i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 30 minut.
3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na ok. 0,5 cm i wyłóż formę na tartę wysmarowaną tłuszczem.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

WYKONANIE KREMU CYTRYNOWOWEGO:
1. W metalowej misce połącz ze sobą żółtka, jajko, cukier, sok z cytryny i masło pokrojone na mniejsze kawałki. 
2. Całość postaw na garnek z gotującą się woda i mieszaj rózga do czasu, aż masa zacznie gęstnieć (Ok. 10-12 min).
3. Wylej masę na podpieczony spod i włóż do piekarnika na 10 minut (180°C).

WYKONANIE BEZY:
1. Białka ubij z cukrem na garnku z gotującą się woda (kąpiel wodna). Cukier powinien być nie wyczuwalny, a masa lśniąca i gęsta. 
2. Gotowa beze przełóż na upieczoną tartę i całość podpiecz w piekarniku 8-10 minut lub opal za pomocą palnika cukierniczego. Pozostaw do ostygnięcia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply